Orzechy włoskie w diecie pomagają hamować rozwój raka piersi

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ryzyko raka piersi u myszy znacznie spada, gdy ich regularna dieta zawiera niewielkie ilości orzechów włoskich. Naukowcy z Uniwersytetu Marshalla opublikowali w czasopiśmie Nutrition and Cancer raport z badania wpływu orzechów włoskich w diecie na zachorowalność myszy na raka piersi.

Badanie prowadzone przez dr Elaine Hardman z Uniwersytetu Marshalla, porównywało wpływ zwykłej diety i diety zawierających orzechy włoskie na przebieg całego życia myszy: począwszy od diety matki i zapłodnienia, przez karmienie piersią, a następnie przez pokarm bezpośredni. Ilość orzechów w diecie testu równa była odpowiednio 60 gramom orzechów dziennie w przeliczeniu na średnią masę człowieka.

Badanie wykazało, że w grupie myszy, których dieta zawierała orzechy włoskie na wszystkich etapach, rozwój raka piersi występował o połowę rzadziej niż w grupie o typowej diecie. Ponadto, liczba zmian i ich rozmiary były znacznie mniejsze.

Różnice te są szczególnie ważne, jeśli wziąć pod uwagę, że myszy były genetycznie zaprogramowane na zachorowanie na raka piersi w szybkim tempie. Udało się  zmniejszyć zachorowalność, nawet w sytuacji wcześniej istniejących mutacji genetycznych, generujących nowotwór złośliwy piersi.

Podoba Ci się to co robimy? Nasze działania są możliwe dzięki regularnym darowiznom od indywidualnych osób. Pomóż nam walczyć dalej! Dołącz do Pogromców Raka!

Analiza genetyczna, przeprowadzona w badaniu Uniwersytetu Marshalla wykazała, że dieta zawierająca orzechy włoskie zmieniła aktywności wielu genów, które są istotne dla raka piersi u myszy i ludzi. Inne badania wykazały, że zwiększenie kwasów tłuszczowych omega 3 w połączeniu z witaminą E, zawartą w orzechach włoskich, skutkowało efektem przeciwnowotworowym.

Wyniki tego badania wskazują, że codzienne spożycie orzechów może być częścią zdrowej diety i ograniczać ryzyko zachorowania na raka u przyszłych pokoleń.