American Cancer Society wskazuje, iż olej z ryb może pomóc w walce z niedożywieniem towarzyszącym nowotworom.
Według wyników najnowszych badań uzupełnienie diety olejem rybnym może zapobiec utracie masy ciała i mięśni, co często występuje u chorych na raka, którzy przechodzą chemioterapię.
Analiza opublikowana online w Cancer, czasopiśmie American Cancer Society wskazuje, iż olej z ryb może pomóc w walce z niedożywieniem towarzyszącym nowotworom. Chemioterapia może powodować u pacjentów z rakiem utratę masy mięśniowej i stan niedożywienia, co prowadzi do zmęczenia, obniżenia jakości życia, niezdolności do otrzymania niezbędnego leczenia i w rezultacie krótszego czasu przeżycia.
Naukowcy podejrzewają, że uzupełnienie diety w olej rybny, który zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak kwas eikozapentaenowy, może pomóc pacjentom utrzymać lub zwiększyć masę mięśniową.
Dołącz do nas!
Tu znajdziesz przygotowane specjalnie dla Ciebie darmowe wsparcie w zmaganiach z rakiem!
W celu przetestowania hipotezy, dr Vera Mazurak, z University of Alberta w Edmonton w Kanadzie, stanęła na czele zespołu, który miał za zadanie porównywać działanie oleju rybnego z dietą standardową (bez suplementacji) i jego wpływ na masę, mięśnie i tkankę tłuszczową u pacjentów z niedrobnokomórkowym rakiem płuc.
Badanie działania oleju rybiego i kwasów Omega 3 na pacjentach onkologicznych.
W badaniu wzięło udział 40 pacjentów; 16 przyjmowało olej z ryb (2,2 g kwasu eikozapentaenowego na dzień) a 24 nie otrzymywało tej suplementacji. Badanie trwało do momentu aż pacjenci ukończyli swój pierwszy, początkowy etap chemioterapii, który trwał około 10 tygodni. Mięśnie i tłuszcz były okresowo mierzone przy użyciu tomografii komputerowej, pobierano krew a wagę zanotowano na początku badania i kontrolowano w czasie trwania chemioterapii.
Wyniki badania dają nadzieję na rozwiązanie problemu niedożywienia w chorobach nowotworowych.
Pacjenci, którzy nie przyjmowali oleju rybnego stracili średnio 2,3 kg, podczas gdy pacjenci otrzymujący olej rybny utrzymali swoją wagę. U pacjentów z największym wzrostem stężenia kwasu eikozapentaenowego we krwi po suplementacji, zanotowano największy wzrost masy mięśni. 69% pacjentów w grupie podlegającej suplementacji olejem rybnym zwiększyło lub utrzymało masę mięśniową, podczas gdy odpowiednio, tylko 29% pacjentów w grupie standardowej zdołało utrzymać masę mięśniową; ogólnie pacjenci w tej grupie stracili średnio kilogram mięśni. Nie stwierdzono różnic w zawartości tkanki tłuszczowej obserwowanej w obu grupach.
Autorzy wnioskują, że suplementacja dwoma gramami oleju rybnego dziennie zapewnia korzyści w stosunku do standardowej terapii, co pozwala pacjentom utrzymać wagę i masę mięśniową w trakcie
trwania chemioterapii.
„Olej z ryb może zapobiegać utracie masy i mięśni poprzez zakłócanie niektórych procesów, które są zmienione w zaawansowanym stadium raka”, powiedziała dr Mazurak. „To jest bardzo obiecujące, ponieważ obecnie nie ma skutecznego leczenia niedożywienia związanego z nowotworami”, dodała.
Dr Mazurak zauważyła, że olej z ryb jest bezpieczny, nietoksyczny i praktycznie bez skutków ubocznych (może rozrzedzać krew, przyp. od Alivii).
Dobre nie tylko dla chorych na raka.
Dieta bogata w Omega 3 lub suplementacja mogą się okazać również korzystna dla pacjentów z innymi rodzajami nowotworów i chorób przewlekłych, które są powiązane z niedożywieniem, jak również dla starszych osób, u których występuje ryzyko utraty mięśni.
Tłumaczyła: Joanna Przybyszewska
źródło: currentcancer.com/omega-3-fatty-acids-tackle-cancer-related-malnutrition.html