Dieta pacjenta chorego na raka rekomendowana przez ekspertów

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Odpowiednie żywienie w trakcie leczenia onkologicznego to coś znacznie więcej niż tylko dostarczanie kalorii. To codzienne wsparcie organizmu w procesie zdrowienia, poprawa samopoczucia i realny wpływ na skuteczność terapii. O tym, jak powinna wyglądać dieta wspierająca pacjenta onkologicznego, zgodnie z wytycznymi Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN) opowiada dr Joanna Neuhoff-Murawska, dietetyk kliniczny. Obejrzyj film, aby poznać szczegóły.

Dołącz do nas!

Tu znajdziesz przygotowane specjalnie dla Ciebie darmowe wsparcie w zmaganiach z rakiem!

Czego się dowiesz?

Energia – paliwo dla organizmu

Leczenie onkologiczne to dla organizmu ogromne wyzwanie. Aby wspierać go w procesie zdrowienia, codzienna dieta musi dostarczać odpowiedniej ilości energii, która pozwala zachować siły, wspierać odporność i poprawiać tolerancję terapii.

Węglowodany – główne źródło energii

Produkty zbożowe, warzywa korzeniowe i owoce to ważne elementy diety pacjenta. Węglowodany nie tylko dają energię, ale również dostarczają witamin i składników bioaktywnych. Kluczowe jest dostosowanie rodzaju produktów do indywidualnej tolerancji.

Białko – budulec mięśni i wsparcie odporności

Choroba nowotworowa zwiększa zapotrzebowanie na białko, które wspiera regenerację tkanek, wzmacnia odporność i ułatwia powrót do zdrowia. Dobre źródła to mięso, ryby, jaja, nabiał i rośliny strączkowe – o ile są dobrze tolerowane.

Tłuszcze – cenne źródło energii i składników przeciwzapalnych

Ważne jest nie tylko „ile”, ale „jakie” tłuszcze znajdują się w diecie. Te dobrej jakości, zwłaszcza bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, wspierają organizm i mogą łagodzić skutki kacheksji, czyli wyniszczenia nowotworowego.

Witaminy i składniki mineralne – wsparcie metabolizmu i odporności

Antyoksydanty, witamina D, cynk czy selen pełnią ważną rolę w ochronie komórek, wspieraniu odporności i przyspieszaniu regeneracji. Ich naturalnym źródłem są warzywa, owoce, orzechy, ryby i produkty pełnoziarniste.

Nawodnienie – transport ważnych substancji i usuwanie toksyn

Płyny wspomagają trawienie, transport składników odżywczych i usuwanie toksyn. Nawodnienie ma również wpływ na samopoczucie i tolerancję terapii.

Obalanie popularnych mitów żywieniowych

Choć tradycyjnie podawany, rosół nie zaspokaja potrzeb organizmu w trakcie leczenia. Znacznie lepszym wyborem będą zupy pełne wartościowych składników lub żywność medyczna..

Żywność medyczna

Taka żywność została zaprojektowana specjalnie na potrzeby organizmu pacjenta chorego na raka. Stosuje się jako uzupełnieni pełnowartościowej diety pacjenta lub zastępuje częściowo lib całkowicie posiłki w momencie ograniczeń co do stosowania rekomendowanej diety opartej na produktach spożywczych.

Podsumowanie

Dieta pacjenta onkologicznego powinna być zróżnicowana, dopasowana do indywidualnych potrzeb i przede wszystkim – pełnowartościowa. To dzięki niej organizm zyskuje większą siłę, aby skutecznie walczyć z chorobą, lepiej znosić terapię i szybciej wracać do sprawności.

Zachęcamy do obejrzenia filmu, w którym znajdziesz szczegółowe zalecenia oraz przykłady produktów i posiłków, które pomogą wspierać organizm podczas leczenia onkologicznego.

autorka: dr Joanna Neuhoff-Murawska

Źródło:

Arends, J., Bachmann, P., Baracos, V., Barthelemy, N., Bertz, H., Bozzetti, F., … & Preiser, J. C. (2017). ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clinical Nutrition, 36(1), 11–48.

Zadanie dofinansowane ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego.

Zapisz się, aby otrzymywać najświeższe informacje ze świata onkologii!

Fundacja Onkologiczna Alivia powstała w kwietniu 2010 roku. Założycielem jest Bartosz Poliński – starszy brat Agaty, u której 3 lata wcześniej, w wieku 28 lat, został zdiagnozowany zaawansowany rak. Rodzeństwo namówiło do współpracy innych.

W momencie diagnozy rokowania Agaty były niepomyślne. Rodzeństwo zmobilizowało się do poszukiwania najbardziej optymalnych metod leczenia. Nie było to łatwe – po drodze musieli zmierzyć się z niewydolnym systemem opieki onkologicznej, trudnościami formalnymi i problemami finansowymi. Szczęśliwie, udało się im pokonać te przeszkody. Agacie udało się również odzyskać zdrowie i odmienić fatalne rokowania. Doświadczenia te, stały się inspiracją do powołania organizacji, która pomaga pacjentom onkologicznym w trudnym procesie leczenia.

Fundacja naświetla problem występowania chorób nowotworowych. Propaguje także proaktywną postawę wobec choroby nowotworowej i przejęcie inicjatywy w jej leczeniu: zdobywanie przez chorych i bliskich jak największej ilości danych na temat danego przypadku, podejmowania decyzji dotyczących leczenia wspólnie z lekarzem. Podpowiada również sposoby ułatwiające szybkie dotarcie do kosztownych badań w ramach NFZ (onkoskaner.pl), informacji o nowotworach złośliwych i ich leczeniu, jak również publikuje w języku polskim nowości onkologiczne ze świata na swojej stronie, jak i na profilu Alivii na Facebook’u.

W krytycznych sytuacjach fundacja pomaga organizować środki finansowe na świadczenia medyczne dla chorych, które nie są finansowane z NFZ. Zbiórkę funduszy umożliwia Onkozbiórka, które Alivia prowadzi dla potrzebujących.