Odpowiednie żywienie w trakcie leczenia onkologicznego to coś znacznie więcej niż tylko dostarczanie kalorii. To codzienne wsparcie organizmu w procesie zdrowienia, poprawa samopoczucia i realny wpływ na skuteczność terapii. O tym, jak powinna wyglądać dieta wspierająca pacjenta onkologicznego, zgodnie z wytycznymi Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN) opowiada dr Joanna Neuhoff-Murawska, dietetyk kliniczny. Obejrzyj film, aby poznać szczegóły.
Dołącz do nas!
Tu znajdziesz przygotowane specjalnie dla Ciebie darmowe wsparcie w zmaganiach z rakiem!
Czego się dowiesz?
- Energia – paliwo dla organizmu
- Węglowodany – główne źródło energii
- Białko – budulec mięśni i wsparcie odporności
- Tłuszcze – cenne źródło energii i składników przeciwzapalnych
- Witaminy i składniki mineralne – wsparcie metabolizmu i odporności
- Nawodnienie – transport ważnych substancji i usuwanie toksyn
- Żywność medyczna
- Podsumowanie
Energia – paliwo dla organizmu
Leczenie onkologiczne to dla organizmu ogromne wyzwanie. Aby wspierać go w procesie zdrowienia, codzienna dieta musi dostarczać odpowiedniej ilości energii, która pozwala zachować siły, wspierać odporność i poprawiać tolerancję terapii.
Węglowodany – główne źródło energii
Produkty zbożowe, warzywa korzeniowe i owoce to ważne elementy diety pacjenta. Węglowodany nie tylko dają energię, ale również dostarczają witamin i składników bioaktywnych. Kluczowe jest dostosowanie rodzaju produktów do indywidualnej tolerancji.
Białko – budulec mięśni i wsparcie odporności
Choroba nowotworowa zwiększa zapotrzebowanie na białko, które wspiera regenerację tkanek, wzmacnia odporność i ułatwia powrót do zdrowia. Dobre źródła to mięso, ryby, jaja, nabiał i rośliny strączkowe – o ile są dobrze tolerowane.
Tłuszcze – cenne źródło energii i składników przeciwzapalnych
Ważne jest nie tylko „ile”, ale „jakie” tłuszcze znajdują się w diecie. Te dobrej jakości, zwłaszcza bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, wspierają organizm i mogą łagodzić skutki kacheksji, czyli wyniszczenia nowotworowego.
Witaminy i składniki mineralne – wsparcie metabolizmu i odporności
Antyoksydanty, witamina D, cynk czy selen pełnią ważną rolę w ochronie komórek, wspieraniu odporności i przyspieszaniu regeneracji. Ich naturalnym źródłem są warzywa, owoce, orzechy, ryby i produkty pełnoziarniste.
Nawodnienie – transport ważnych substancji i usuwanie toksyn
Płyny wspomagają trawienie, transport składników odżywczych i usuwanie toksyn. Nawodnienie ma również wpływ na samopoczucie i tolerancję terapii.
Obalanie popularnych mitów żywieniowych
Choć tradycyjnie podawany, rosół nie zaspokaja potrzeb organizmu w trakcie leczenia. Znacznie lepszym wyborem będą zupy pełne wartościowych składników lub żywność medyczna..
Żywność medyczna
Taka żywność została zaprojektowana specjalnie na potrzeby organizmu pacjenta chorego na raka. Stosuje się jako uzupełnieni pełnowartościowej diety pacjenta lub zastępuje częściowo lib całkowicie posiłki w momencie ograniczeń co do stosowania rekomendowanej diety opartej na produktach spożywczych.
Podsumowanie
Dieta pacjenta onkologicznego powinna być zróżnicowana, dopasowana do indywidualnych potrzeb i przede wszystkim – pełnowartościowa. To dzięki niej organizm zyskuje większą siłę, aby skutecznie walczyć z chorobą, lepiej znosić terapię i szybciej wracać do sprawności.
Zachęcamy do obejrzenia filmu, w którym znajdziesz szczegółowe zalecenia oraz przykłady produktów i posiłków, które pomogą wspierać organizm podczas leczenia onkologicznego.
autorka: dr Joanna Neuhoff-Murawska
Źródło:
Zadanie dofinansowane ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego.
