Choroba nowotworowa to jedno z największych wyzwań dla organizmu zarówno fizycznych, jak i psychicznych. Wraz z diagnozą pojawia się wiele pytań, a jednym z pierwszych tematów, które nurtują pacjentów, jest dieta. Jak się odżywiać, by wspierać organizm w walce z chorobą? Czy istnieją produkty, które rzeczywiście mają znaczenie? Czy są składniki, które mogą pomóc przetrwać terapię i szybciej wrócić do zdrowia?
Ekspertka ds. żywienia klinicznego, dr Joanna Neuhoff-Murawska, w filmie edukacyjnym odpowiada na te pytania, pokazując, że nie egzotyczne składniki i mityczne „superfoods”, lecz dobrze zbilansowana, przemyślana dieta stanowi realne wsparcie w leczeniu.
Co ważne, nawet najlepsze zalecenia żywieniowe bywają trudne do wdrożenia w praktyce. Leczenie onkologiczne niesie ze sobą szereg skutków ubocznych, które utrudniają jedzenie, te problemy są częste i realne, ale można im zaradzić.
W filmie przedstawiono najczęstsze trudności, z jakimi mierzą się pacjenci podczas leczenia nowotworowego, oraz praktyczne sposoby, jak sobie z nimi radzić.
Dołącz do nas!
Tu znajdziesz przygotowane specjalnie dla Ciebie darmowe wsparcie w zmaganiach z rakiem!
Z filmu dowiesz się jak postępować kiedy występuje u Ciebie:
- Brak apetytu
- Nudności
- Metaliczny posmak w ustach
- Trudności w przełknięciu nawet kilka kęsów,
- zmęczeniem, które odbiera siły do gotowania,
- Smak jedzenia wydaje się nie do zniesienia,
- Twoje nerki są niewydolne.
Zachęcamy do obejrzenia filmu, w którym znajdziesz konkretne strategie, praktyczne porady i przykłady produktów, które mogą ułatwić codzienne żywienie podczas leczenia onkologicznego.
scenariusz, nadzór nad produkcją i wypowiedź ekspercka: dr Joanna Neuhoff-Murawska
Zadanie dofinansowane ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego.
