Rak tarczycy jest najczęstszym nowotworem narządów wydzielania wewnętrznego i stanowi 1% wszystkich nowotworów złośliwych człowieka. Leczy się je głównie operacyjnie, a rokowania są stosunkowo dobre. Jednak zarówno fakt bliskości dróg układu pokarmowego, jak i fakt, że operacja zmniejsza lub usuwa tarczycę, której hormony regulują przemianę materii, sprawiają, że warto zwrócić uwagę na sposób żywienia w trakcie jak i po leczeniu raka tarczycy.
Serdecznie zapraszamy na webinar pt. „Nowotwory tarczycy – jak jeść, żeby wspomóc swoje leczenie?„, który odbędzie się w czwartek 21 grudnia 2023 r. o godzinie 19:00.
W czasie webinaru podopieczna fundacji Pani Małgorzata Mroczkowska opowie nam jak wyglądała jej ścieżka leczenia oraz aspekt odżywiania w chorobie. Natomiast dr inż. Katarzyna Zadka – specjalistka ds. żywienia klinicznego przedstawi sposoby jak można wspomóc leczenie raka tarczycy poprzez modyfikacje dietetyczne. Nie zabraknie również sesji odpowiedzi na pytania zadane przez widzów w trakcie webinaru.
Dołącz do nas!
Tu znajdziesz przygotowane specjalnie dla Ciebie darmowe wsparcie w zmaganiach z rakiem!
Plan webinaru:
19:00 Powitanie i wstęp – Agnieszka Dolna
19:05 Rozmowa z panią Małgorzatą Mroczkowską, Podopieczną Onkofundacji Alivia
19:20 Jak jeść, żeby wspomóc leczenie nowotworów tarczycy – dr inż. Katarzyna Zadka
19:40 Wsparcie pacjentów onkologicznych Onkofundacji Alivia
19:55 Sesja pytań i odpowiedzi
20:05 Zakończenie spotkania – Agnieszka Dolna
Prelegentka:
dr inż. Katarzyna Zadka Ekspertka w zakresie żywienia klinicznego w Nestlé Health Science. Absolwentka Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Podyplomowego Studium Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Ukończyła Akademię Leczenia Żywieniowego Polskiego Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu w Krakowie. Uzyskała tytuł doktora na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Pasjonatka dietetyki i technologii żywności. Na co dzień prowadzi spotkania edukacyjne oraz warsztaty dla dorosłych i dzieci z zakresu żywienia. Autorka wielu artykułów, w tym publikacji naukowych – zarówno w obszarze profilaktyki chorób dietozależnych, jak i żywienia klinicznego. Wykładowczyni na studiach podyplomowych poświęconych tematyce well-being i zdrowia w miejscu pracy.
Uczestnictwo w webinarze jest bezpłatne.
Zarejestruj się wypełniając formularz.
Partnerami webinaru są Ogólnopolska Federacja Onkologiczna i Nestlé Health Science.