Żywność medyczna – czym jest i kto może z niej skorzystać?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

W okresie choroby onkologicznej zwiększają się potrzeby żywieniowe przy utrudnionych możliwościach ich pokrycia ze względu na liczne dolegliwości i skutki uboczne leczenia. Właśnie w takich sytuacjach pomocą może okazać się żywność medyczna.

Żywność medyczna a dokładniej żywność specjalnego przeznaczenia medycznego to żywność, która została stworzona dla osób, które przy pomocy zwykłych produktów spożywczych nie są w stanie dostarczyć sobie wszystkich składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach. Taka żywność w swoim składzie podobnie jak produkty tradycyjne może zawierać białko, tłuszcz, węglowodany oraz wszystkie witaminy i składniki mineralne. To co ją wyróżnia to fakt, że te składniki znajdują się w niej w celowo dobranych formach i ściśle określonych wzajemnych proporcjach. 

Żywność medyczna może być podawana zarówno doustnie jak i bezpośrednio do układu pokarmowego. Produkty doustne są często dostępne w dobrze znanych smakach jak np. waniliowy, truskawkowy czy czekoladowy. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego może występować też w różnych formach. Preparaty do żywienie do przewodu pokarmowego są najczęściej płynne, a te doustne mogą mieć zarówno płynną konsystencję przypominającą produkty mleczne lub sok albo formę proszku. 

Żywność medyczna może różnić się też pod kątem składu i być kompletna lub nie. Jeśli jest kompletna oznacza to, że zawiera w sobie wszystkie składniki odżywcze potrzebne do życia, a ponadto może stanowić jedyne źródło pożywienia dla osoby chorej. Żywność medyczna kompletna może być także jednym z elementów klasycznego jadłospisu, do którego została wprowadzona w celu zwiększenia gęstości odżywczej diety. Żywność medyczna jednoskładnikowa lub kilkuskładnikowa może stanowić wyłącznie uzupełnienie. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego zawsze musi być stosowane zgodnie z zaleceniami lekarza, ponieważ potrzeby każdego organizmu w okresie choroby mogą być inne.

Załóż zbiórkę na 1,5% podatku!

Pokryj koszty leków, badań, prywatnych konsultacji oraz dojazdów. Nie ma żadnego haczyka!

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego najczęściej stosuje się, gdy w wyniku choroby organizm ma ograniczoną, upośledzoną lub zaburzoną możliwość przyjmowania, trawienia, wchłaniania, wykorzystania i wydalania posiłków lub konkretnych składników odżywczych. Ponadto lekarz może zaproponować stosowanie żywności specjalnego przeznaczenia medycznego, jeśli zaobserwuje u chorego niedożywienie, niechcianą utratę masy ciała, trudno gojące rany lub przed i po zabiegu operacyjnym. 

Jak stosujemy żywność specjalnego przeznaczenia medycznego przeznaczona do spożycia doustnego?


Jeśli korzystamy z tej w formie płynnej pijemy ją zawsze powoli i małymi łykami, szczególnie na początku stosowania. Pozwoli to przyzwyczaić się organizmowi do spożywania dużej ilości cennych składników odżywczych w małej objętości. Ponadto korzystnie wpłynie na tolerancję ze strony układu pokarmowego. Żywność medyczną w formie proszku zawsze przygotowujmy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i również spożywajmy bez pośpiechu. 

Jak długo stosujemy taką żywność – wszystko zależy od zaleceń lekarza.  W przypadku preparatów doustnych by stan odżywienia organizmu miał szansę się poprawić, wsparcie żywieniowe powinno być stosowane przez co najmniej 14 dni. Jeśli ich smak nam się nudzi wykorzystajmy preparaty w ramach posiłków. Można łączyć je z chłodnymi lub letnimi potrawami. 





Autor: dr inż. Katarzyna Zadka, dietetyk





Źródła: 

Kapała A., Kłęk. S. Leczenie żywieniowe. Varia Medica. 2019: 3(1).77–87

Zapisz się, aby otrzymywać najświeższe informacje ze świata onkologii!

Fundacja Onkologiczna Alivia powstała w kwietniu 2010 roku. Założycielem jest Bartosz Poliński – starszy brat Agaty, u której 3 lata wcześniej, w wieku 28 lat, został zdiagnozowany zaawansowany rak. Rodzeństwo namówiło do współpracy innych.

W momencie diagnozy rokowania Agaty były niepomyślne. Rodzeństwo zmobilizowało się do poszukiwania najbardziej optymalnych metod leczenia. Nie było to łatwe – po drodze musieli zmierzyć się z niewydolnym systemem opieki onkologicznej, trudnościami formalnymi i problemami finansowymi. Szczęśliwie, udało się im pokonać te przeszkody. Agacie udało się również odzyskać zdrowie i odmienić fatalne rokowania. Doświadczenia te, stały się inspiracją do powołania organizacji, która pomaga pacjentom onkologicznym w trudnym procesie leczenia.

Fundacja naświetla problem występowania chorób nowotworowych u osób młodych. Propaguje także proaktywną postawę wobec choroby nowotworowej i przejęcie inicjatywy w jej leczeniu: zdobywanie przez chorych i bliskich jak największej ilości danych na temat danego przypadku, podejmowania decyzji dotyczących leczenia wspólnie z lekarzem. Podpowiada również sposoby ułatwiające szybkie dotarcie do kosztownych badań w ramach NFZ (onkoskaner.pl), informacji o nowotworach złośliwych i ich leczeniu, jak również publikuje w języku polskim nowości onkologiczne ze świata na swojej stronie, jak i na profilu Alivii na Facebook’u.

W krytycznych sytuacjach fundacja pomaga organizować środki finansowe na świadczenia medyczne dla chorych, które nie są finansowane z NFZ. Zbiórkę funduszy umożliwia Onkozbiórka, które Alivia prowadzi dla potrzebujących.