Jabłka to jedne z najbardziej popularnych i lubianych owoców w Polsce. Różnorodność smaków, struktury i zastosowania kulinarnego tego owocu sprawia, że jest on obecny w wielu przepisach kulinarnych. Jabłka to także źródło wielu substancji cennych dla naszego zdrowia. Polska jest największym producentem jabłek w Europie, co oznacza wysoką lokalną dostępność tych produktów, dlatego zdecydowanie warto poznać ich wartość odżywczą oraz znaczenia dla zdrowia człowieka.
O wartościach odżywczych jabłka
Wśród głównych cech prozdrowotnych jabłka należy wymienić ich niską wartość energetyczną oraz zawartość błonnika i witaminy C. Niewielka ilość kilokalorii zawarta w jabłku sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała, owoc ten charakteryzuje się również szybkim wywoływaniem uczucia sytości, co czyni go zdrową przekąską. Obecność błonnika pokarmowego usprawnia pracę jelit, wzmaga produkcję śliny oraz wspiera proces oczyszczania przewodu pokarmowego z zalegających resztek. Witamina C zawarta w jabłkach ma znaczenie przede wszystkim przy wspieraniu układu odpornościowego. Dostarczanie odpowiednich dawek witaminy C może przyczynić się do skrócenia czasu trwania przeziębienia, zmniejszenia stresu oksydacyjnego oraz ochrony naczyń krwionośnych. Ponadto w jabłkach znajdziemy również potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, witaminy z grupy B oraz wiele innych substancji aktywnych biologicznie, które wspierają nasze zdrowie.
Jabłka w profilaktyce przeciwnowotworowej
Dołącz do nas!
Tu znajdziesz przygotowane specjalnie dla Ciebie darmowe wsparcie w zmaganiach z rakiem!
Jabłka mogą mieć znaczenie w profilaktyce przeciwnowotworowej. Właściwości chroniące przed rozwojem nowotworów przypisuje się głównie błonnikowi oraz flawonoidom zawartym w tych owocach. Błonnik pokarmowy poprzez usprawnianie pracy jelit wspomaga ich oczyszczanie w sposób mechaniczny. Usuwanie zalegających treści pokarmowych oraz usprawnianie pasażu stolca skraca czas kontaktu szkodliwych produktów przemiany materii ze ścianą jelita, a w konsekwencji zmniejsza ryzyko nowotworu jelita grubego. Flawonoidy to grupa substancji o silnym działaniu antyoksydacyjnym, czyli zmniejszającym stres oksydacyjny poprzez zwalczanie wolnych rodników tlenowych. Jabłka charakteryzują się również zawartością epikatechiny, katechiny oraz kwercetyny. Substancje te mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów.
Jabłka a zapobieganie chorobom układu krążenia
Regularne spożywanie jabłek jest często wiązane w literaturze naukowej ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Za efekt ten prawdopodobnie odpowiedzialny jest zawarty w jabłkach błonnik pokarmowy. Rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego zawartego w jabłkach mogą obniżać poziom cholesterolu LDL i wpływać korzystnie na stan naczyń krwionośnych. Dodatkowo dla epikatechiny wykazano działanie ochronne w stosunku do naczyń krwionośnych poprzez działanie obniżające ciśnienie krwi. Ogólnie wysoki spożycie związków z grupy flawonoidów może zmniejszać ryzyko udaru nawet o 20%. Jabłka mogą więc wykazywać działanie ochronne poprzez obniżanie ciśnienia, zmniejszanie stresu oksydacyjnego uszkadzającego naczynia krwionośne, obniżanie cholesterolu oraz efekt przeciwzapalny.
Te, tak popularne w Polsce, owoce ze względu na wysoką wartość odżywczą, niską wartość energetyczną oraz istotne znaczenie w profilaktyce wielu chorób, w tym nowotworów, powinny znaleźć się w jadłospisie wszystkich osób, które nie mają przeciwwskazań do ich spożywania.
Więcej informacji o tym, jak styl życia i odżywanie się wpływa na powstawanie nowotworów.
Autorka: Elwira Gliwska
Źródła:
Zdrojewicz, Z., Cabała, K., Pypno, D., & Bugaj, B. (2015). Eating apple–you’ll be healthier. Medycyna Rodzinna.
Gheribi, E. (2011). Związki polifenolowe w owocach i warzywach. Medycyna Rodzinna, 4(2011), 111-115.
Gerhauser, C. (2008). Cancer chemopreventive potential of apples, apple juice, and apple components. Planta medica, 74(13), 1608-1624.