Czy jabłka mogą pomóc chronić przed rakiem?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Jabłka to jedne z najbardziej popularnych i lubianych owoców w Polsce. Różnorodność smaków, struktury i zastosowania kulinarnego tego owocu sprawia, że jest on obecny w wielu przepisach kulinarnych. Jabłka to także źródło wielu substancji cennych dla naszego zdrowia. Polska jest największym producentem jabłek w Europie, co oznacza wysoką lokalną dostępność tych produktów, dlatego zdecydowanie warto poznać ich wartość odżywczą oraz znaczenia dla zdrowia człowieka. 

O wartościach odżywczych jabłka

Wśród głównych cech prozdrowotnych jabłka należy wymienić ich niską wartość energetyczną oraz zawartość błonnika i witaminy C. Niewielka ilość kilokalorii zawarta w jabłku sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała, owoc ten charakteryzuje się również szybkim wywoływaniem uczucia sytości, co czyni go zdrową przekąską. Obecność błonnika pokarmowego usprawnia pracę jelit, wzmaga produkcję śliny oraz wspiera proces oczyszczania przewodu pokarmowego z zalegających resztek. Witamina C zawarta w jabłkach ma znaczenie przede wszystkim przy wspieraniu układu odpornościowego. Dostarczanie odpowiednich dawek witaminy C może przyczynić się do skrócenia czasu trwania przeziębienia, zmniejszenia stresu oksydacyjnego oraz ochrony naczyń krwionośnych. Ponadto w jabłkach znajdziemy również potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, witaminy z grupy B oraz wiele innych substancji aktywnych biologicznie, które wspierają nasze zdrowie. 

Jabłka w profilaktyce przeciwnowotworowej

Załóż zbiórkę na 1,5% podatku!

Pokryj koszty leków, badań, prywatnych konsultacji oraz dojazdów. Nie ma żadnego haczyka!

Jabłka mogą mieć znaczenie w profilaktyce przeciwnowotworowej. Właściwości chroniące przed rozwojem nowotworów przypisuje się głównie błonnikowi oraz flawonoidom zawartym w tych owocach. Błonnik pokarmowy poprzez usprawnianie pracy jelit wspomaga ich oczyszczanie w sposób mechaniczny. Usuwanie zalegających treści pokarmowych oraz usprawnianie pasażu stolca skraca czas kontaktu szkodliwych produktów przemiany materii ze ścianą jelita, a w konsekwencji zmniejsza ryzyko nowotworu jelita grubego. Flawonoidy to grupa substancji o silnym działaniu antyoksydacyjnym, czyli zmniejszającym stres oksydacyjny poprzez zwalczanie wolnych rodników tlenowych. Jabłka charakteryzują się również zawartością epikatechiny, katechiny oraz kwercetyny. Substancje te mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów. 

Jabłka a zapobieganie chorobom układu krążenia 

Regularne spożywanie jabłek jest często wiązane w literaturze naukowej ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Za efekt ten prawdopodobnie odpowiedzialny jest zawarty w jabłkach błonnik pokarmowy. Rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego zawartego w jabłkach mogą obniżać poziom cholesterolu LDL i wpływać korzystnie na stan naczyń krwionośnych. Dodatkowo dla epikatechiny wykazano działanie ochronne w stosunku do naczyń krwionośnych poprzez działanie obniżające ciśnienie krwi. Ogólnie wysoki spożycie związków z grupy flawonoidów może zmniejszać ryzyko udaru nawet o 20%. Jabłka mogą więc wykazywać działanie ochronne poprzez obniżanie ciśnienia, zmniejszanie stresu oksydacyjnego uszkadzającego naczynia krwionośne, obniżanie cholesterolu oraz efekt przeciwzapalny. 

Te, tak popularne w Polsce, owoce ze względu na wysoką wartość odżywczą, niską wartość energetyczną oraz istotne znaczenie w profilaktyce wielu chorób, w tym nowotworów, powinny znaleźć się w jadłospisie wszystkich osób, które nie mają przeciwwskazań do ich spożywania.

Więcej informacji o tym, jak styl życia i odżywanie się wpływa na powstawanie nowotworów.

Autorka: Elwira Gliwska

Źródła:

Zdrojewicz, Z., Cabała, K., Pypno, D., & Bugaj, B. (2015). Eating apple–you’ll be healthier. Medycyna Rodzinna.

Gheribi, E. (2011). Związki polifenolowe w owocach i warzywach. Medycyna Rodzinna, 4(2011), 111-115.

Gerhauser, C. (2008). Cancer chemopreventive potential of apples, apple juice, and apple components. Planta medica, 74(13), 1608-1624.

Zapisz się, aby otrzymywać najświeższe informacje ze świata onkologii!

Fundacja Onkologiczna Alivia powstała w kwietniu 2010 roku. Założycielem jest Bartosz Poliński – starszy brat Agaty, u której 3 lata wcześniej, w wieku 28 lat, został zdiagnozowany zaawansowany rak. Rodzeństwo namówiło do współpracy innych.

W momencie diagnozy rokowania Agaty były niepomyślne. Rodzeństwo zmobilizowało się do poszukiwania najbardziej optymalnych metod leczenia. Nie było to łatwe – po drodze musieli zmierzyć się z niewydolnym systemem opieki onkologicznej, trudnościami formalnymi i problemami finansowymi. Szczęśliwie, udało się im pokonać te przeszkody. Agacie udało się również odzyskać zdrowie i odmienić fatalne rokowania. Doświadczenia te, stały się inspiracją do powołania organizacji, która pomaga pacjentom onkologicznym w trudnym procesie leczenia.

Fundacja naświetla problem występowania chorób nowotworowych u osób młodych. Propaguje także proaktywną postawę wobec choroby nowotworowej i przejęcie inicjatywy w jej leczeniu: zdobywanie przez chorych i bliskich jak największej ilości danych na temat danego przypadku, podejmowania decyzji dotyczących leczenia wspólnie z lekarzem. Podpowiada również sposoby ułatwiające szybkie dotarcie do kosztownych badań w ramach NFZ (onkoskaner.pl), informacji o nowotworach złośliwych i ich leczeniu, jak również publikuje w języku polskim nowości onkologiczne ze świata na swojej stronie, jak i na profilu Alivii na Facebook’u.

W krytycznych sytuacjach fundacja pomaga organizować środki finansowe na świadczenia medyczne dla chorych, które nie są finansowane z NFZ. Zbiórkę funduszy umożliwia Onkozbiórka, które Alivia prowadzi dla potrzebujących.