Truskawki mają właściwości przeciwnowotworowe

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Truskawki to jedne z najbardziej wyczekiwanych i lubianych owoców w Polsce. Warto pamiętać, że nie tylko walory smakowe powinny skłaniać nas do częstszego sięgania po ten owoc. Znajdziemy w nim również bogactwo witamin, substancji bioaktywnych oraz błonnika pokarmowego.

Wśród witamin warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość witaminy C oraz witaminy K i folianów. Substancje bioaktywne truskawek to przede wszystkim antocyjany, kwercetyna czy też kempferol. Związki te należą do grupy flawonoidów, czyli naturalnych substancji roślinnych odpowiedzialnych za barwę oraz ochronę rośliny przed szkodnikami.

Spożywanie flawonoidów przez człowieka wiąże się z licznymi korzyściami dla organizmu, np. uszczelnianiem naczyń krwionośnych, działaniem łagodnie moczopędnym czy też działaniem przeciwzapalnym. Wszystkie te cenne składniki odżywcze znajdziemy w naturalnym produkcie o niskiej kaloryczności oraz niskim indeksie glikemicznym, dlatego zdecydowanie warto uwzględniać truskawki w swoim jadłospisie. 

Wpływ truskawek na zdrowie jest obecnie intensywnie badany. Przypuszcza się, że mogą one mieć wpływ na zapobieganie rozwojowi nowotworów. Działanie przeciwnowotworowe jest prawdopodobnie wynikiem dużego potencjału antyoksydacyjnego oraz zawartości błonnika pokarmowego.

Podoba Ci się to co robimy? Nasze działania są możliwe dzięki regularnym darowiznom od indywidualnych osób. Pomóż nam walczyć dalej! Dołącz do Pogromców Raka!

Działanie antyoksydacyjne, czyli zdolność do zwalczania wolnych rodników tlenowych, związana jest ze stosunkowo wysoką zawartością witaminy C w połączeniu z licznymi substancjami bioaktywnymi. Badania in vitro prowadzone z wykorzystaniem ekstraktu z truskawek wykazały działanie hamujące proliferację komórek nowotworowych, czyli hamowanie niekontrolowanych podziałów komórkowych prowadzących do powstania nowotworu. Substancje bioaktywne, zawarte w truskawkach dzięki  działaniu silnie antyoksydacyjnemu mogą przyczyniać się również do ochrony naczyń krwionośnych i zmniejszania ryzyka wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej.

Badania na zwierzętach wykazały, że ekstrakt z truskawek może wywierać działanie antyproliferacyjne, hamujące wzrost guzów, aktywujące mechanizmy odpornościowe oraz wpływać na ekspresję niektórych genów. Badania te prowadzono głównie w kontekście nowotworów głowy i szyi, jamy ustnej, jelita grubego, piersi i płuc jednak nadal istnieje potrzeba zgłębienia tego tematu. W eksperymentach stosowano świeże produkty bądź izolowane ekstrakty jednej lub wielu substancji znajdujących się w truskawkach. 

Truskawki jako źródło błonnika pokarmowego mogą również zmniejszać ryzyko wystąpienia raka jelita grubego razem z innymi produktami obfitującymi w ten składnik. Błonnik pokarmowy sprzyja oczyszczaniu się jelit, zapobiega zaleganiu mas kałowych, a więc również wpływa na skrócenie czasu kontaktu mas kałowych ze ścianą jelita. Ponadto błonnik pokarmowy sprzyja namnażaniu się w jelicie grubym dobrych bakterii, które pełnią w organizmie człowieka liczne funkcje.  Należy jednak pamiętać, że o profilaktykę chorób nowotworowych należy dbać poprzez dbałość o zdrową dietę ogółem oraz prawidłowe nawyki żywieniowe. 

Truskawki są wartościowym produktem, którym można urozmaicić i wzbogacić dietę, szczególnie w sezonie letnim. Zawartość substancji bioaktywnych oraz witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego pozwala przypuszczać, że truskawki mogą być jednym z ważnych elementów profilaktyki przeciwnowotworowej, jak i wspierania stanu odżywienia w czasie choroby (jeżeli są dozwolone i dobrze tolerowane). Warto pamiętać, że sposobem na dostęp do truskawek przez cały rok może być mrożenie, które pozwala zachować w znacznym stopniu ich wartości odżywcze. 

Autorka: Elwira Gliwska

Bibliografia

  1. Olsson, M. E., Andersson, C. S., Oredsson, S., Berglund, R. H., & Gustavsson, K. E. (2006). Antioxidant levels and inhibition of cancer cell proliferation in vitro by extracts from organically and conventionally cultivated strawberries. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54(4), 1248-1255.
  2. N. D. Freedman , Y. Park , A. F. Subar , A. R. Hollenbeck , M. F. Leitzmann , A. Schatzkin and C. C. Abnet , Fruit and vegetable intake and head and neck cancer risk in a large United States prospective cohort study, Int. J. Cancer, 2008, 122 , 2330 —2336
  3. T. Chen , F. Yan , J. Qian , M. Guo , H. Zhang , X. Tang , F. Chen , G. D. Stoner and X. Wang , Randomized phase II trial of lyophilized strawberries in patients with dysplastic precancerous lesions of the esophagus, Cancer Prev. Res., 2012, 5 , 41 —50 
  4. R. Balansky , G. Ganchev , M. Iltcheva , M. Kratchanova , P. Denev , C. Kratchanov , K. Polasa , F. D’Agostini , V. E. Steele and S. De Flora , Inhibition of lung tumor development by berry extracts in mice exposed to cigarette smoke, Int. J. Cancer, 2012, 131 , 1991 —1997
  5. R. R. Somasagara , M. Hegde , K. K. Chiruvella , A. Musini , B. Choudhary and S. C. Raghavan , Extracts of strawberry fruits induce intrinsic pathway of apoptosis in breast cancer cells and inhibits tumor progression in mice, PLoS One, 2012, 7 , e47021

Zdjęcie: Unsplash