Tran może wspomagać leczenie raka płuc

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Kwasy tłuszczowe z oleju rybnego przynoszą zaskakujące korzyści chorym na raka płuc. Dzienne dawki oleju rybnego poprawiają wydajność chemioterapii, mogą przyczynić się do zwiększenia przeżywalności i zapobiegać utracie mięśni i masy ciała, który powszechnie występuje u chorych, wskazują najnowsze badania.

Vera Mazurak, ekspert ds. żywienia i przemiany materii na Wydziale Rolnictwa, Żywności i Żywienia na Universytecie Albarta, prowadziła badania, w których badano różne wpływy oleju rybnego, szczególnie dwóch kwasów tłuszczowych zawartych w oleju, na chorych na raka płuc poddanych chemioterapii.

W pierwszej kolejności porównywana była skutecznośc chemioterapii w kurczących się guzach oraz wskaźnik przeżywalności po roku. W grupie 15 pacjentów otrzymujących tran codziennie, u 60% nastąpiło zmniejszenie objętości guzów nowotworowych, w porównaniu do 28,5%, które uzyskało ten sam wynik z grupy kontrolnej 31 pacjentów, którzy nie otrzymywali tranu. Ponadto, 60% grupy, która brała tran przeżyło rok dłużej w porównaniu do 39%  grupy, która go nie przyjęła.

W drugim przypadku zespół badawczy zbadał inną grupę pacjentów chorych na raka płuc, których część pokrywała się z pierwszą grupą i odnotował wpływ oleju rybnego na wagę, mięśnie i tkankę tłuszczową. W badaniu wzięło udział 16 pacjentów, którzy przyjmowali tran (2,2g kwasu eikozapentaenowy/dzień) i 24 pacjentów którzy nie brali tranu. Naukowcy odkryli, że 69% pacjentów przyjmujących tran utrzymało lub zwiększyło masę mięśniową w porównaniu do 29% z grupy w której nie zażywano tranu.  Pacjenci, którzy nie zażywali tłuszczu stracili 2,3 kg, podczas gdy ci którzy go zażywali zwiększyli wagę.

Podoba Ci się to co robimy? Nasze działania są możliwe dzięki regularnym darowiznom od indywidualnych osób. Pomóż nam walczyć dalej! Dołącz do Pogromców Raka!

Pacjenci poddani chemioterapii często tracą masę mięśniową i chudną. Według National Cancer Institut od 20 do 40% chorych na raka umiera z powodu niedożywienia a nie z powodu guzów. Naukowcy podejrzewają, że uzupełnienie diety rybim olejem – który zawiera kwasy tłuszczowe omega3 – takie jak kwas eikozapentaenowy – może pomóc pacjentom w utrzymaniu masy mięśniowej.

„Rybi olej może zapobiegac utracie masy ciała poprzez zakłócanie niektórych ze ścieżek, które występują kolejno u chorych z zaawansowanym rakiem’, powiedziała dr. Mazurak. „To jest wspaniała szansa, ponieważ teraz nie ma skutecznego sposobu leczenia niedożywienia u chorych na raka”, dodała.

Doktor Mazurak zauważyla, że tran jest bezpieczny i nietoksyczny, brak skutków ubocznych przyjmowania go. Dodała, że tran może być korzystny dla pacjentów z innymi rodzajami nowotworów i innych chorób przewlekłych, które są związane z niedożywieniem, a także dla osób starszych, których obejmuje ryzyko utraty wagi.

Źródło:
Michel Proulx, Fish oil’s fatty acids provide surprising benefits to lung cancer patients, March 01, 2011, phys.org