Dieta w leczeniu raka – weryfikujemy popularne mity

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Dieta u pacjentów onkologicznych odgrywa ważną rolę w procesie zdrowienia, ale również jako wsparcie w utrzymaniu lub odbudowaniu odporności. Dobór odpowiedniego jadłospisu najlepiej więc skonsultować ze specjalistą. 

Popularne opinie na temat różnych produktów, takich jak: grzyby witalne, pestki moreli lub mleko, mogą wprowadzić w błąd osoby chorujące na raka. Zastosowanie modnych trendów w diecie może być dla takich osób szkodliwe.

Pacjenci onkologiczni często zmagają się z zaburzeniami odżywiania, więc tym bardziej należy bardzo ostrożnie podchodzić do kwestii wykluczania lub włączania różnych substancji do jadłospisu.

Czy grzyby witalne wspierają leczenie onkologiczne?

Jednym z mitów na temat żywienia w chorobie nowotworowej są nadzwyczajne cechy grzybów witalnych. Choć ich ciekawe właściwości immunomodulujące i tradycja azjatycka brzmią obiecująco, to w onkologii brakuje solidnych dowodów na ich skuteczne wsparcie w leczeniu.

Dołącz do nas!

Tu znajdziesz przygotowane specjalnie dla Ciebie darmowe wsparcie w zmaganiach z rakiem!

Co więcej, grzyby witalne mogą wchodzić w interakcję z chemioterapią, dlatego każdorazowa chęć ich zażycia powinna najpierw zostać skonsultowana z lekarzem.

Witamina C leczy raka

Witamina C od lat budzi emocje. Jedni mówią, że to cudowna terapia na raka, inni – że zupełnie zbędna. A co mówi nauka?

  • Obecnie brak dowodów na to, że witamina C samodzielnie leczy nowotwory – zarówno w postaci doustnej, jak i dożylnej. 
  • Trwają badania nad jej działaniem w połączeniu ze standardowym leczeniem – wyniki są różne. Niektóre pokazują możliwe korzyści (m.in. zmniejszenie działań ubocznych), inne wręcz przeciwnie – osłabienie skuteczności terapii w niektórych typach nowotworów (np. białaczki, szpiczak mnogi). 
  • Suplementacja witaminy C nie poprawia jednoznacznie przeżywalności ani jakości życia chorych onkologicznie.

Wysokie dawki witaminy C mogą być niebezpieczne: 

– dla osób z chorobami nerek, 

– u osób z niedoborem enzymu dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej (ryzyko rozpadu krwinek), 

– przy hemochromatozie (nadmiar żelaza w organizmie).

Dobra wiadomość? Zapotrzebowanie na witaminę C można bez problemu pokryć dietą – świeżymi warzywami i owocami. Szczególnie warto pamiętać o tym w chorobie nowotworowej, kiedy ryzyko niedoboru rośnie.

Cukier karmi raka

Cukier nie karmi raka. Glukoza jest podstawowym źródłem energii dla wszystkich komórek, nie tylko nowotworowych. Komórki rakowe pobiorą też energię z innych źródeł: z białek czy z tłuszczy. Co za tym idzie – raka nie da się zagłodzić. Osoby chore, bez dostarczenia sobie odpowiednich źródeł energii, są narażone na niedożywienie, co może osłabić reakcję na leczenie. 

Na temat cukru, genezy powyższego mitu i wynikach współczesnych badań mówimy w naszym podkaście Czy cukier żywi raka i czy można raka zagłodzić?

Dieta keto w leczeniu raka

Dieta ketogeniczna jest tematem badań, jednak jej skuteczność nie została potwierdzona w kontekście wsparcia leczenia onkologicznego. Może powodować u pacjentów utratę masy ciała lub niedobory żywieniowe. Wprowadzenie tego rodzaju diety wymaga skonsultowania z dyplomowanym dietetykiem. 

Rak to efekt zakwaszenia organizmu

Organizm sam reguluje poziom pH – za prawidłową gospodarkę kwasowo-zasadową odpowiedzialne są m.in. nerki i płuca. Spożywanie tzw. produktów odkwaszających (brokuł, szparagi, buraki) mogą pomóc przy dolegliwości refluksu zdrowej osoby, ale nie zapobiegną, ani nie zahamują wzrostu komórek nowotworowych. 

Skąd czerpać wiedzę?

Przygotowaliśmy szczegółowe artykuły na ten temat diety dla osób chorych na nowotwory. Zajrzyj do naszych poradników:

Zalecenia dietetyczne, a różne typy nowotworów

Dieta pacjenta chorego na raka rekomendowana przez ekspertów

Dlaczego dieta w leczeniu onkologicznym jest ważna?

Źródła:

Materiały własne Fundacji Alivia

Onkolog bez granic https://www.facebook.com/reel/1093954308827894?locale=pl_PL

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej https://ncez.pzh.gov.pl/ 

https://www.nutricare.com.pl/sites/default/files/attachments/fakty-i-mity.pdf

https://www.doz.pl/czytelnia/a15065-Dieta_na_nadkwasote_zoladka__jak_zlagodzic_nadkwasnosc_dieta

Zapisz się, aby otrzymywać najświeższe informacje ze świata onkologii!

Fundacja Onkologiczna Alivia powstała w kwietniu 2010 roku. Założycielem jest Bartosz Poliński – starszy brat Agaty, u której 3 lata wcześniej, w wieku 28 lat, został zdiagnozowany zaawansowany rak. Rodzeństwo namówiło do współpracy innych.

W momencie diagnozy rokowania Agaty były niepomyślne. Rodzeństwo zmobilizowało się do poszukiwania najbardziej optymalnych metod leczenia. Nie było to łatwe – po drodze musieli zmierzyć się z niewydolnym systemem opieki onkologicznej, trudnościami formalnymi i problemami finansowymi. Szczęśliwie, udało się im pokonać te przeszkody. Agacie udało się również odzyskać zdrowie i odmienić fatalne rokowania. Doświadczenia te, stały się inspiracją do powołania organizacji, która pomaga pacjentom onkologicznym w trudnym procesie leczenia.

Fundacja naświetla problem występowania chorób nowotworowych. Propaguje także proaktywną postawę wobec choroby nowotworowej i przejęcie inicjatywy w jej leczeniu: zdobywanie przez chorych i bliskich jak największej ilości danych na temat danego przypadku, podejmowania decyzji dotyczących leczenia wspólnie z lekarzem. Podpowiada również sposoby ułatwiające szybkie dotarcie do kosztownych badań w ramach NFZ (onkoskaner.pl), informacji o nowotworach złośliwych i ich leczeniu, jak również publikuje w języku polskim nowości onkologiczne ze świata na swojej stronie, jak i na profilu Alivii na Facebook’u.

W krytycznych sytuacjach fundacja pomaga organizować środki finansowe na świadczenia medyczne dla chorych, które nie są finansowane z NFZ. Zbiórkę funduszy umożliwia Onkozbiórka, które Alivia prowadzi dla potrzebujących.